Sunday, August 14, 2011

Ramadhan ini..

Alhamdulillah yaAllah..

bersyukur kerana masih dipanjangkan usia ini untuk menikmati Ramadhan kali ini seadanya namun penuh keberkatan bagiku...

Ramadhan ini..
Alhamdulillah, anak sulongku husna diberi kekuatan untuk berpuasa...sehingga sekarang(hari ke 14) puasanya masih lagi penuh..biarpun ini pertama kali kakak berpuasa...insyaAllah kakak..ummi akan hadiahkan sesuatu sebagai ganjaran untuk kesabaran kakak berpuasa..dan insyaAllah ganjaran yang lebih besar telah dijanjikan Allah untuk kita..

Ramadhan ini..
sahurku Alhamdulillah..masih belum tertinggal dan masih diberi peluang untuk ku bangkit dan menyediakan makanan sahur untuk suami dan anak-anak yang turut berpuasa..biarpun adakalanya bangkitku sedikit lewat dan waktu sahur hanya berbaki lagi 15 minit dek kepenatan menyiapkan kerja rumah semalamnya..

Ramadhan ini...
Alhamdulillah, aku dapat meneruskan tadaruus dan terawih biarpun hanya di rumah kerana anak-anak membutuhkan diriku di rumah..namun dapatlah aku menumpukan perhatianku kepada anak-anak dengan mengajak mereka mengaji dan bersolat bersama-samaku..

Ramadhan ini..
Alhamdulillah, aku berbuka sesederhana yang mungkin...kuih muih bukan satu keutamaan biarpun hati masih berkehendak.. kerana aku tidak mahu berlebihan melayan nafsu makan..sehinggakan pernah sehari aku hanya minum dan makan sebiji kurma semasa berbuka dan esoknya ketika sahur aku masih tidak berasa lapar..mungkin berkat sebiji kurma yang dimulakan dengan bismillah..

Ramadhan ini..
Aku rasa lebih teratur..masuk kerja lebih awal dari kebiasaanku..dan dapat aku menyelesaikan urusan pekerjaan dengan lebih cepat dan mudah...pelajar-pelajarku juga jarang memonteng biarpun sedikit kepenatan sebelah petangnya..aku sentiasa mengingatkan mereka bahawa Ramadhan ini adalah bulan keberkatan..sedikit kita belajar namun banyak yang diingat kerana tiada gangguan nafsu makan yang beraja dan melemahkan badan..

Ramadhan ini..aku juga berniat sesuatu..ada sesuatu yang belum kulakukan..insyaAllah, aku yakin Allah akan mempermudahkan..semoga apa yang akan kulakukan ini menjadikan Ramadhan ini lebih manis buatku..dan doaku..semoga ini bukan Ramadhan terakhir buatku..
hari ke-15 sudah mahu menjengah..namun masih banyak belum ku lakukan..dek rehat 7 hari yang Allah berikan..namun alhamdulillah..10 malam terakhir tidak akan kusiakan..

YaAllah...berikanlah aku kenikmatan beribadah agar dapatku manfaatkan Ramadhan ini untuk terus mendekatiMu..limpahkanlah rahmatMu ke atas keluarga kami...dan jadikanlah kami dari golongan yang bersyukur dan diberkatiMu..ameen..

Allaaaahuaakbar...Alhamdulillah..


No comments: